לגזע המלטז ישנם מקורות עתיקי יומין. עוד בשנת 1500 לפני הספירה, הגזע הופץ על ידי בני הממלכה הפינקית שהביאו את הגזע הים תיכוני לאירופה ותיעודים ראשונים לגזע נמצאו בספריו של אריסטו בשנת 370 לפני הספירה. עם זאת, כיום עדיין לא ברור מהו מקורו הגנטי של הגזע כאשר ישנם הערכות שהכלב הוא תוצאה של הכלאה בין כלבי שפיץ שונים וטרייר טיבטי ואילו אחרים טוענים שהמקור הגנטי מגיע מכלבי הפודל וספנייל. בנוסף לכך גם ארץ המוצא של הגזע לא הוכחה באופן סופי, אך האי "מלטה" זכה בכבוד להיות מקור השם של הגזע המלטזי בעקבות אהדתם של נשות האצולה הבריטית לסופרים והכותבים שטענו כי מלטה היא מקורו של הגזע לעומת סופרים אחרים שטענו שהגזע הגיע מהאי מלייט השייך כיום לקרואטיה וממוקם בים האדריאטי. לאורך השנים הכלבים החלו להיות נפוצים במצרים, יוון, איטליה כאשר היופי והאלגנטיות שלהם משכו בני אצולה רבים מעמים וארצות שונות, אשר ביקשו להחזיק לעצמם את הגזע בשל אופיו השמח וההדר שמיוחס לו. במאה ה-16 לספירה הפכו כלבי המלטז לכלביהן של נשות האצולה בעקבות אהבתה של המלכה ויקטוריה לגזע, מה שהוביל לאופנה גוברת באותה תקופה של נשים רבות אשר דרשו שבדיוקנאות שלהן יציירו גם את כלבי המלטז האישיים שלהן.
מאפיינים של גזע המלטז
מאפייני גופו של המלטז הם גולגולת עגלגלה, אף שחור, גוף ופנים דחוסים ואוזנייים שמוטות. שערו ה"לבן טהור" ארוך ומזכיר במגע משי והוא חסר שכבת פרווה תחתונה. משקלו של מלטז בוגר נע בין 2.1 עד 5.8 ק"ג, אף שהתקנים המקובלים במועדוני כלבות רבים מגבילים את הגזע לטווח משקל בין 1.8 ל-3.2 ק"ג. אחת הסיבות מדוע הגזע המלטזי נחשב לאהוד במיוחד הוא אופיו השמח. הגזע הורבע על מנת שיהיה כלב לוויה לבעליו והוא בהחלט מעוניין לקבל את מלוא תשומת הלב של כל מי שמסביבו. הם נחשבים לכלבים אינטליגנטיים במיוחד וניתן ללמד אותם לבצע טריקים רבים מעבר לאילוף בסיסי בזכות יצר המשחק הגבוהה שלהם, הערנות והשובבות שלהם, גם בגילאים מבוגרים. עם זאת, המלטזים מסוגלים להיות תוקפניים כאשר אינם חווים חשיפה נכונה בגילאים צעירים וטבעם הוא חשדני במיוחד. הם רואים בביתם כבסיס לביטחון העצמי שלהם ולכן לא יהססו לנבוח על זרים. בשל כך יש לשים דגש על נושא החשיפה ולוודא כי הביטחון העצמי שלהם מחוזק באמצעות הבעלים על מנת שלא יהפכו את הטריטוריה הביתית לשלהם וינבחו על כל מה שזז. מעבר לכך, המלטזים הם כלבים פעילים במיוחד, אך אינם זקוקים לטיולים ארוכים של מעל לשעה וניתן לספק להם תחליפים לטיולים ארוכים בדמות שעות משחק ופעילויות ביתיות. הבעיה המוכרת ביותר בקרב בעלי המלטזים היא כרסום חפצים הנובעת מרמת אנרגיה גבוהה שיש למלטזים ולכן יש לדאוג לספק להם מגוון של עצמות לעיסה ולהרגיל אותם ללעוס אותם לעומת לעיסת חפצים, רהיטים ונעליים.
פרוותם של המלטזים דורשת טיפול קבוע על מנת למנוע קשרים שעלולים להכאיב להם ולמנוע קשיים בשל התחממות חום הגוף בשל עובי וכמות הפרווה. לכן, רצוי לספר את המלטז בכל כמה חודשים, אך חשוב לוודא שעורם לא נחשף לשמש משום שהוא עדין במיוחד ועלול להישרף בקלות מקרני השמש הישראליות. הפרווה עלולה לגרום גם לדלקות אוזניים בשל זיהומים ולכלוך שנתפס עליה ולכן יש לוודא שמנקים את אוזניהם של המלטזים כל כמה ימים. המלטזים אף סובלים מדלקות עיניים שונות ויש להימנע ממאכלים המכילים חיטה אשר עלולים לגרום לקטרקט, במיוחד אצל נקבות. ולבסוף, המלטזים גם נוטים לסבול מתופעה שנקראת "עיטוש הפוך",אשר נגרמת בשל אלרגיה או התרגשות ונשמעת בדר"כ כמו נחירה או קולות מחנק, אך היא אינה מסוכנת לבריאותם. כאשר התופעה מתרחשת יש לנסות ולהרגיע את הכלב או לנסות לחסום את אפם כדי להכריח אותם לנשום מהפה וכך לעצור את המשך ההתעטשות.
אז למי מתאים המלטז?
גזע המלטז נחשב לגזע אהוב במיוחד בקרב מספר רב של אנשים, במיוחד בשל העובדה שהוא מוגדר ככלב היפו אלרגני וכך מאפשר גם לאנשים הסובלים מאלרגיות לאמץ ולגדל אותו. בנוסף לכך מדובר בגזע שובב וקטן שאוהב להשתולל עם ילדים ומבוגרים ובעל יצר להקתי גבוהה, אשר גורם לו להתחבר מהר מאוד לבני המשפחה, אך יוצר עבורו בעיות כאשר בני המשפחה עוזבים לעבודה ולבתי הספר והוא נשא לבדו בבית. בשל כך, יש לוודא כי לכלב ישנם מספיק משחקים וצעצועים בבית אשר יוכלו להסיח את דעתו כאשר הוא לבד ולהרגיל אותו ליציאה רגועה מהבית. חשיבות הלהקה בשבילו עלולה ליצור גם בעיית נביחות לא פשוטה (אשר הובילה להיותו הכלב הננטש ביותר באוסטרליה ובקוריאה הדרומית!), אך בשביל לעצור את התופעה יש לתרגל עימו חשיפה נכונה לזרים ולחנך אותו כיצד אפשר לקבל אותם. מדובר בכלב עם אינטליגנציה גבוהה, אשר דורש טיפוח שבועי, אך אינו מצריך מהבעלים לצאת לטיולים ארוכים ויכול ליהנות מהחיים בבית כל עוד הוא מקבל תחליפים המעבירים את זמנו.