הגזע הכנעני שייך למשפחת כלבי השפיץ ונחשב לאחד מגזעי הכלבים העתיק בעולם. הכלב הכנעני הוא למעשה הצאצא של כלבי הצאן אשר שימשו את בני ישראל בתקופת התנ"ך ועדויות לגזע נמצאו בקברים משנת 2000 לפנה"ס. בשנות ה-30 של המאה ה-20 התפתח הגזע המוכר לנו כיום כתוצאה של הרבעת כלבים פראיים בישראל, כשד"ר רודולפינה מנזל, האישה שהתחילה בהרבעת הגזע, אימנה מאות כלבים לסייע באיתור מוקשים. בהמשך טיפחו אותם ככלבים המתמחים בעבודה כשליחים, חיפוש והצלה, רעייה, איתור, שמירה ונחיית עיוורים. עם זאת, רק בשנת 1997 זכה הגזע להכרה הרשמית באמריקה. בזכות חוכמתו, נאמנותו ואהבתו לעבודה, הכלב הכנעני הינו כלב עבודה משובח. מדובר בגזע חסון בעל מבנה גוף שרירי ופרווה עשירה ועבה המאפשרת לו לחיות גם בתנאי מזג אויר קשים ונעה בין הגוונים לבן, חום זהב, שחור או מנוקד.
מאפיינים של גזע הכנעני
הכלב הכנעני – הנחשב לכלב הלאומי של ישראל - זכה לשמור על רוב תוכנות הבר שלו ובשל כך, הוא מתאים לאנשים בעלי ניסיון רב בהתמודדות עם כלבים מאתגרים. התכונה הבולטת ביותר אצל הכלב הכנעני היא הטריטוריאליות שלו והיא עלולה לבוא לידי ביטוי בקנאות, תוקפנות ורכושנות משום שלעיתים רבות הוא רואה בבעליו ובביתו כרכושו, והוא יהיה מוכן להגן עליהם בחירוף נפש. בנוסף לכך, הכלב חשדן מטבעו (בהמשך להיותו בעל תכונות של כלבי בר) ולכן יתפקד באופן הטוב ביותר ככלב שמירה אשר יתריע על כל דבר חריג המתרחש באזור עליו הוא שומר, וכמובן על זרים הנכנסים לשטח. עם זאת, הכנעני יעדיף להימנע מלהגיע למצב של תקיפה ויציג מספר אזהרות לדמות המאיימת לפני שיתקוף. לכלב הכנעני חשוב לשמור על שגרת יום והוא מגיב טוב במיוחד לחיזוק חיובי אשר מגביר את הביטחון שלו ומרגיע את הרצון הטבעי להתרחק. כאשר בוחרים בכלב מגזע זה חשוב להבין שמצד אחד הוא זקוק למספיק עצמאות וכבוד מצד בעליו, ומצד שני דורש סמכות והנהגה נכונה שתגרום לו להבין את מעמדו בבית. בתמורה הוא יהיה כלב מסור ונאמן לכל בני המשפחה. לבסוף, חשוב לדעת לבצע עימם חשיפה נכונה מול כלבים ובני אדם משום שהאינסטינקט הטבעי שלהם הוא להגן על הטריטוריה והלהקה וכאשר מתבצעת חשיפה לא נכונה הם עלולים לתקוף כלבים אחרים. צריך לתת להם להתרועע עם אנשים, כלבים ובמיוחד ילדים כמה שיותר מוקדם על מנת לוודא שילמדו כיצד להתיידד באופן נכון.
בריאות הגזע
הכלב הכנעני נחשב לכלב בריא מאוד וחזק, אשר אינו סובל ממחלות גנטיות תורשתיות, או מבעיות של כלבים גדולים מגובה 50 ס"מ כדוגמת דיספלסיה של מפרק הירך או מרגישויות אחרות ואף נהנה מתוחלת חיים ארוכה במיוחד שנעה על ממוצע בין 15-17 שנים. הכנעני זקוק לפעילות גופנית קבועה בשל היותו כלב עבודה, אך בנוסף לכך חשוב לוודא שמבצעים עימו פעילות מחשבתית (תרגילי אילוף שונים המבוססים על יצר) לצד הפעילות הפיזית.
אז למי מתאים הכלב הכנעני?
לסיכום, הגזע הכנעני מתאים לאנשים שיודעים למה הם נכנסים. מצד אחד מדובר בכלב עצמאי שעלול לאתגר את בעליו הן מבחינת ביסוס המעמדות והסמכות בבית והן אל מול זרים (כלבים או אנשים) בפארקים, טיולים ובגינות כלבים. אך מצד שני מדובר בכלב נבון במיוחד ובעל תושייה, אשר עם חינוך וחשיפה נכונים יפתח קשר נהדר עם בני המשפחה ואף ילמד להתיידד עם זרים. יש לוודא שכאשר מאמצים כלב מסוג זה, מוכנים לספק לו את מנת הטיולים המתאימה עבורו, או למצוא לו תחליף לשחרור האנרגיה הגבוהה שקיימת בו כגון מיני צעצועי לעיסה ועבודה מנטלית באמצעות אילוף ותרגול קבוע. הוא יוכל לחיות גם בתוך בתים, אך ייהנה במיוחד בבתים עם גינות ואין צורך לחשוש שלא יהיה מסוגל להתמודד עם תנאי מזג האוויר. וזיכרו, יש לבצע חשיפה הדרגתית ועדינה אל מול זרים כבר מגיל מוקדם ולעבוד תחילה באמצעות חיזוקים חיוביים על מנת לחזק את הביטחון העצמי שלו.