מהי רכושנות משאב? מצב שבו הכלב מנכס לעצמו כמעט כל דבר אפשרי (צעצועים, בעלים, אוכל, טריטוריה וכו') ולאחר מכן מוכן להתעמת עבורם עם סביבתו הקרובה.
גורמים לרכושנות: גורם מולד – תכונות גנטיות של הגזע (דומיננטיות), רמות ייצר גבוהות, אופי חזק. כאשר הרכושנות מבוססת על האופי של הכלב ומדובר בגורם מולד, הרכושנות תהיה מאוד מגוונת. אחת הדוגמאות הקשות ביותר שיוצרות #רכושנותמשאב מולדת היא הרבעה ללא תעודות גזע מוכרות אשר עלולים ליצור פריטים שנולדו בהרבעה בין כלבים שהם בני דודים, נכדים לסבא משותף וכדומה ולרוב זה קורה ללא הידע של בעלי הכלבים שהרביעו אותם. אחד הגזעים שסובל בשני האחרונות מהתופעה הזו בישראל הוא הקוקר ספנייל.
גורם סביבתי – נוצר בעקבות כלבים שחוו מחסור קיצוני: מחסור בחום הגוף מהאם, מחסור במזון (הפסדים ב"מאבקי" יניקה), נטישה שהובילה לסכנת חיים. כאשר הרכושנות יושבת על מחסור שכזה, אנו נראה זאת בעיקר על מזון כשהכלב בולע את האוכל במהירות ולא לועס, או כאשר הכלב נוהם ומאיים על מי שמתקרב אליו בזמן אכילה ואף גם נושך בסביבת אוכל כאשר הוא מרגיש מאויים.
מאפיינים נוספים של רכושנות רכושנות דומיננטית – תתבטא באמצעות התנהגות תוקפנית והגנה אובססיבית על המשאבים השונים. כלבים שרכושנים לבעליהם לא יתנו לכלבים אחרים להתקרב אליהם, "יסמנו" אותם בגינת הכלבים וכדומה, ינבחו על כל גורם זר שמתקרב לטריטוריה שלהם וכדומה. מאפיינים אלה יותר מתאימים לרכושנות הנגרמת באופן מולד.
רכושנות "כנועה" – מתבטאת בהתנהגות בה הכלב מזהיר ומאיים בכל אפשרות עד שהוא תוקף. ניתן לזהות סימני גוף המעידים על כניעות כגון זנב בין הרגליים, השתנה, הרמת אחת מהרגליים הקדמיות, שכיבה על הצד יחד בנוסף לחשיפת שיניים ועוד. סימנים אלה עלולים לבלבל אותנו וכלבים אחרים משום שיש כאן שילוב של התנהגות מנוגדת, כיוון שהכלב מראה סימנים של כניעה, אך הדבר נעשה בשל חשש ולא בשל קבלת המנהיגות של הדמות השנייה (הבעלים או כלב זר) ולכן אותו כלב עלול לתקוף בסופו של דבר.
כיצד מתחילים לטפל ברכושנות הפעולה הראשונה היא לנסות לזהות מהו הגורם שמוביל לרכושנות. לאחר מכן יש להתחיל ולייצב מחדש ולחזק את הקשר בין הכלב לבעלים. ניתן לעשות זאת ע"י הצבת גבולות, עבודה על חמשת הפקודות הבסיסיות, ביסוס סמכות ולבסוף ע"י חיזוקים שליליים וחיוביים.
אם אתם מזהים שגם הכלב שלכם מגיב ברכושנות למשאבים שונים כגון אוכל, משחקים וכלפיכם אתם מוזמנים להתקשר אליי למספר 054-7628177 ויחד נתחיל לעבוד על הפיכתכם למנהיגי המשפחה\להקה ושינוי דפוסי ההתנהגות על מנת לעזור לכלב שלכם להיות רגוע ומאושר יותר.